Revizuire-lepra: trecut și prezent

Mai mult de un deceniu în devenire, această carte a meritat așteptarea. Este un compendiu aprofundat de cunoștințe nu numai despre istoria și (bio)arheologia leprei, ci și despre epidemiologia și evoluția acesteia.

În centrul său, îi pune pe oamenii care au fost afectați de această boală îngrozitoare de-a lungul istoriei, conștienți de faptul că au fost prea des retrogradați nu numai la marginea societăților în care au trăit (și continuă să trăiască), ci și la marginea istoriei noastre colective. Roberts încearcă să rectifice acest lucru corectând multe dintre miturile care continuă să fie propagate în jurul acestei boli, una care, în ciuda notorietății sale, rămâne încă slab înțeleasă de populația generală.

Prima parte a cărții prezintă biologia bolii. În timp ce capitolul inițial discută cele două bacterii care provoacă lepră, modul în care boala este transmisă și teoriile despre modul în care s-a răspândit pe tot globul, Capitolul 2 prezintă modul în care individul este afectat fizic și mental de lepră, cercetând detaliile multor simptome diferite care pot apărea. Al treilea capitol discută apoi modul în care lepra este diagnosticată și tratată astăzi, comparând-o cu metodele utilizate cel mai frecvent înainte de apariția medicinei moderne.

A doua jumătate a cărții explorează arheologia și istoria bolii. Capitolul 4 detaliază numeroasele moduri în care boala poate afecta osul și ce diagnostice diferențiale sunt adecvate. Detectarea bolii folosind tehnici științifice arheologice, inclusiv ADN-ul antic, este, de asemenea, discutată pe scurt. Capitolul 5 este o întreprindere prodigioasă, subliniind dovezile arheologice care există în prezent pentru lepră pe tot globul, de la Lumea Veche la cea nouă, în timp ce Capitolul 6 face același lucru folosind dovezi istorice. Cartea se încheie cu un scurt capitol despre viitorul bolii, atât clinic, cât și academic.

Atenția meticuloasă a lui Roberts la detalii și claritate strălucește prin capacitatea ei de a oferi un volum atât de cuprinzător. Este un material obligatoriu pentru fiecare bioarheolog și antropolog medical sau pentru oricine are un interes în istoria bolii și a medicinei.