Review-Offa ‘ s Dyke Journal, Volumul 1

Societățile arheologice înființate în secolul al XIX-lea au îmbrățișat toate aspectele disciplinei, iar de la începutul secolului al XX-lea s-au format societăți. În ultimii ani, li s-au alăturat societăți și reviste mai specializate. Și, într-o nouă mișcare legată de schimbările de la punctele de publicare, revistele sunt produse și distribuite de editori, mai degrabă decât de societăți. Acum ni se prezintă un jurnal pe un singur monument, deși complex, digul lui Offa, adăugând la gama tot mai mare de reviste publicate de Archaeopress și pe acces liber.

Aceasta este o nouă dezvoltare interesantă, provocatoare practici anterioare prin care rapoartele privind monumentele individuale ar putea fi publicate într-o serie de reviste locale și naționale. Acest lucru este deosebit de important în cazul monumentelor liniare – frontierele romane la fel de mult ca digul lui Offa – unde există o mulțime de informații dispersate și este o veste bună pentru cercetătorul care va putea acum să-și găsească tot materialul între două coperți. Dar care va fi efectul asupra revistelor locale, aflate deja sub presiunea accesului liber? Timpul va spune. Între timp, cum rămâne cu noua noastră ofertă?

Prima ediție a acestui nou jurnal conține șapte lucrări. Primul, de Howard Williams și Liam Delaney, explică Geneza jurnalului și viziunea editorilor săi, în timp ce al doilea, de Ann Williams, oferă o introducere în digul lui Offa. Contribuția Margaret Worthington Hill pe Dyke Wat este o versiune retipărită și editată a unei lucrări publicate în altă parte. Paul Belford examinează săpăturile și protecția în legătură atât cu digul lui Offa, cât și cu digul lui Wat, în timp ce Andy Seaman examinează unele dintre dovezile literare. Ultima lucrare, de John Swogger, descrie o inițiativă care prezintă moștenirea prin benzi desenate. Aceste lucrări oferă o gamă largă de informații direct legate de digul Offa. Ele sunt unite de un al șaptelea hârtie de Astrid Tummuscheit și Frauke Witte pe un sistem defensiv în germană daneză frontieră, o contribuție în acord cu viziunea editorilor că revista va oferi un loc pentru studii comparative’.

Lucrările au îndeplinit aspirațiile editorilor, iar revista este produsă atractiv. Le dorim editorilor Williams și Delaney tot succesul în noua lor aventură.