Recenzie-O biografie a puterii: cercetări și săpături la epoca de fier oppidum din Bagendon, Gloucestershire (1979-2017)

Bagendon a fost mult timp relația slabă a britanicilor din epoca târzie a fierului oppida, pândind pe marginea vestică a distribuției. Meterezele sale extinse, intermitente, sunt cunoscute de mult timp, dar numai în anii 1950 săpăturile limitate i-au dezvăluit caracterul.

Cartea lui Tom Moore reprezintă un pas uriaș înainte. Studiul Geofizic al întregului complex a confirmat activitatea din epoca târzie a fierului grupată într-o zonă, cu incinte de așezare mai mici care dezvăluie originile din epoca mijlocie a fierului; cele mai vechi metereze au fost, de asemenea, de această dată. Cam din a doua epocă a Fierului de bază a fost săpat, dar bogat găsește și mediului de asamblare (bine, publicat cu atât detaliu și sinteze) prezinta activitate intensă două decenii, fie partea de cucerirea Romană. După ce Centrul de activitate sa mutat la Cirencester, o serie de vile romane din cadrul vechiului complex au atras prestigiul său trecut.

Lucrarea este plină de interes, dar capitolele finale ale lui Moore sunt magistrale, cu discuții sensibile și grijuliu a site-ului în contextul său regional și național.