Recenzie-Castelul Sheffield: Arheologie, arhive, regenerare, 1927-2018

Castelul Sheffield este un tratament arheologic rar pus împreună de o echipă Universitară care lucrează cu autoritățile locale și arheologi profesioniști. Este vorba despre un loc care are o semnificație topografică și istorică datorită săpăturilor recente de salvare bine concepute și săpăturilor asemănătoare cu sleuth în nenumărate arhive. Mai mult decât atât, este o carte care dă o nouă și, în aceste vremuri, o identitate atât de necesară unui mare oraș Yorkshire care-în afară de formațiile muzicale avangardiste și filmul ciudat precum The Full Monty (1997) – s-a străduit să se împace cu istoria sa postindustrială.

Frumos ilustrată, această carte își propune să definească originile acestui mare castel enigmatic, forma sa, moșiile sale și, pentru Tudor buffs, un episod sărbătorit când Maria, Regina Scoției, era „în reședință”. Prima imagine a castelului se află pe harta lui Gough din c.1360 când, împreună cu o biserică, se ridica la Sheffield. Dacă a avut antecedente Anglo-saxone este o chestiune de dezbatere. Proprietatea în sine este probabil să aibă un fort Norman-perioadă care, până la vârsta lui Edward I, a fost un coleg demn de castele Welsh Conwy și Harlech. Acest lucru poate explica de ce Elizabeth I în anii 1560 a ales-o ca închisoare pentru vărul ei scoțian. Puțin mai puțin de un secol mai târziu, a trecut între mâinile regaliste și parlamentare în Războiul Civil englez înainte de a fi considerat de neconceput (ca o fortăreață) de către Camera Comunelor în 1646. O mulțime de documente, pe lângă dovezile noilor săpături, dezvăluie cum în 1649, împreună cu Castelul Pontefract și Castelul Montgomery (Powys), marea cetate a fost demolată în mod cuprinzător la un cost de £208 8s 8d. Un secol mai târziu, așa cum este descris pe harta detaliată a orașului timpuriu a lui Ralph Gosling, castelul a fost redus la teren deschis cu vedere la râurile Don și snop. Abatoarele au fost apoi ridicate peste o parte a cetății anterioare. În 1819, primul anticar al lui Sheffield, Joseph Hunter, se plângea că ” castelul cândva mândru … nu era decât o grămadă de ruine fără formă, în fiecare an făcând ceva pentru a finaliza distrugerea pe care a început-o toporul violenței.”Puțin peste un secol mai târziu, Societatea Arheologică (locală) Hunter, determinată de intenția de a construi aici Co-op Brightside și Carbrook, a numit-o pe Leslie Armstrong pentru a continua săpăturile de salvare. Cu aceste săpături asiduu gestionate a început povestea care formează inima acestei cărți, aducând-o până în prezent.

Nu mai puțin fascinant decât bogata poveste topografică și rămășițele materiale este rolul arheologilor locali și al personalului muzeului orașului Sheffield în a ajuta la înțelegerea acestei istorii. În special, capitolul amator talentat Leslie Armstrong pionierat investigații în mai 1920 este cu siguranță una dintre cele mai originale piese de cercetare pe Britanic de arheologie în ultimii ani, paralel îndeaproape – reiese din aceste pagini – ce R E M Wheeler și la Muzeul din Londra au fost faimoasa face în capitală.

Secțiunea cea mai plină de satisfacții a castelului Sheffield este dedicată unei istorii sociale a orașului industrial ulterior, când a fost capitala oțelului din lume. Privind pozitiv spre viitor-în regenerare-cartea se încheie cu planurile de a explora noi media pentru a situa povestea castelului în mintea civică contemporană. Regenerarea sa este legată de asociații de afaceri și de noi grupuri de acțiune comunitară, ecou sprijinul lui Armstrong acum un secol. Autorii concluzionează: „sperăm foarte mult că cunoașterea trecutului și lecțiile care trebuie învățate din el … vor ajuta la umplerea acelui spațiu cu o dezvoltare iconică care contribuie la vitalitatea și identitatea viitoare a orașului, așa cum a făcut-o odată castelul însuși.’

Această carte ilustrează impactul pe care cercetarea arheologică în arhive și tranșee îl poate avea asupra unui mare oraș, ajutând la crearea unui scop pentru un viitor post-industrial viabil. Au fost premii oferite de impact în arheologie, acest proiect și cartea ar fi un câștigător, cu siguranță, un dram de speranță pentru departamente universitare de arheologie într-un viitor incert.